We genieten nu al enkele dagen van het warme weer. En vandaag is de zomer er echt! Dat brengt wel enkele gevolgen met zich mee voor onze elektronische toestellen. Deze zijn namelijk minder tevreden met hoge temperaturen. Volg daarom deze 7 tips om ervoor te zorgen dat je laptop koel en veilig blijft in de zomermaanden.
1. Veilige temperatuur voor een laptop
De meeste laptops hebben bij normaal gebruik een temperatuur tussen de 45°C en 95°C. Wanneer het buiten warmer wordt kan dit niet onmiddellijk kwaad voor je laptop. De interne onderdelen zijn er namelijk op gemaakt om ‘extreme’ temperaturen te weerstaan.
Weet wel dat een laptop meer moeite heeft met afkoelen als het erg warm is. Hierdoor kan de gemiddelde temperaturen zo’n 5 à 10 graden hoger liggen dan anders. Loopt je laptop anders ook warm, dan kan deze in de zomermaanden wat trager werken.
2. Warme auto’s
We weten allemaal dat we mensen en dieren niet in een warme auto moeten laten zitten in de zomer. Temperaturen in een auto die in de vlakke zon staat lopen snel op tot 40 – 50 graden. Datzelfde advies geldt ook voor elektronische apparaten. De interne onderdelen van je laptop, maar ook smartphone of tablet, kunnen na lange blootstelling aan zulke temperaturen beschadigd raken.
3. Laptop veilig opbergen
Weet je dat je je laptop in een warme auto moet laten liggen of te voet meeneemt, dan is een stevige laptoptas een goede investering. Een laptopsleeve is ook erg handig, dan hoef je niet van rugzak te veranderen. Zo’n sleeve is een soort zakje om je laptop in te steken. Die biedt extra bescherming tegen stoten, spatwater, stof en direct zonlicht.
Bij Coolblue hebben ze een erg uitgebreide verzameling aan laptoptassen en laptopsleeves. Ga zeker eens kijken! Voor €20 à €30 heb je al een kwalitatieve sleeve die je laptop het jaar door beschermd.
4. Vermijd direct zonlicht
Direct zonlicht is iets waar je zeker op moet letten. Vooral wanneer je laptop een zwarte behuizing heeft gaat zonlicht hem plaatselijk snel opwarmen. Het grootste gevaar zit hem hier in de laptopbatterij. Staat deze lang in direct zonlicht, en blijft hij zo erg warm, dan gaat de levensduur van je batterij sneller achteruit.
5. Vermijd vochtige plaatsen
Warme temperaturen brengen een hogere luchtvochtigheid met zich mee. En vocht is iets waar elektrische toestellen niet goed mee overweg kunnen. Zoek bij hoge luchtvochtigheid een koele plek op, liefst binnen. Zo voorkom je dat de interne onderdelen van je laptop vochtschade oplopen.
6. Maak een backup
Wordt je laptop te warm dan kan het wel eens mis gaan: plots uitvallen of permanente schade aan de onderdelen bijvoorbeeld. Neem dus de nodige voorzorgsmaatregelen en maak geregeld een backup van je belangrijke bestanden, foto’s, video’s en muziek.
7. Cooling pads
In de blog over laptops stofvrij maken had ik het al over cooling pads. Ze zorgen dat je laptop hoger staat en zo minder stof naar stof naar binnen zuigt met de ventilator.
Daarnaast zitten in cooling pads extra ventilatoren. Deze ventilatoren blazen meer lucht naar binnen langs de onderkant van je laptop.
In de vorige blog raadde ik de volgende 2 cooling pads aan, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer op de markt:
Meer tips?
Heb je zelf meer tips om je laptop veilig te houden tijdens de warme zomerdagen? Laat deze dan achter in een reactie onderaan!
Deel deze blog op je favoriete social media en help anderen hun laptop koel te houden.
Groetjes
De PC Dokter Hasselt