Moet ik mijn kind online controleren?

door | feb 4, 2020 | Computer, Laptop, Software, Tips, Veiligheid, Virus | 0 Reacties

“Moet ik mijn kind online controleren?”

Zoals velen ouders zichzelf de vraag stellen: “Moet ik mijn kind online controleren?” geven wij je in deze blog wat denk materiaal of dit wel echt moet. Het is heel belangrijk om als ouder je kind veilig te houden. Dit is beide voor hen als individue online en offline. Kinderen zitten constant in de “nieuwsgierige fase” en het is heel belangrijk om hen de vrijheid te geven om zichzelf te kunnen ontplooien. Ouders hebben meestal een strategie hoe ze hun kind willen opvoeden. Je hoort dan ook vaak “Och, dat zou ik nooit bij mijn kinderen doen!” Maar heb je al een idee hoe je je kind online gaat opvoeden? In dit artikel kan je wat ideeën opdoen en misschien zelfs toepassen.

LET OP: Ben je zelf nog iemand jong (-18 jaar) die op deze pagina is terrecht gekomen? Dan kan je best even je mama of papa erbij halen. Dan kunnen jullie hier samen door 🙂

Het antwoord is “Neen”, of ja, toch een heel klein beetje…

Kindje wijst met vuist naar de lucht zoals superman en kijkt naar de toekomst.

“Moet ik mijn kind online controleren?” – Laat je kind zichzelf ontplooien

Op de vraag “Moet ik mijn kind online controleren?” is het antwoord heel simpel: “Je geeft je kind best de vrijheid die hij of zij zelf nodig heeft, maar je moet hen op voorhand op de hoogte stellen van de gevaren.” Als ouders willen we vaak alle obstakels uit de weg halen om het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor je kinderen. Dit heeft als gevolg dat wanneer het kind opgroeit tot een volwassenen, niet heeft kunnen leren uit deze “obstakels”. Deze “term van ouder” noemt ook een “curling ouder” of een “helikopter ouder”. (Je kan hier meer over lezen door de klikken op deze link). Deze term is er gekomen omdat, net zoals bij curling, om de steen zo optimaal mogelijk te laten glijden je het pad zo glad mogelijk moet maken. (PS: voor de curlingfans die dit lezen, wij zijn geen curling experts, wel je IT-vertrouwenspersoon)

Deze soort opvoeding kan als gevolg resulteren bij je kind met: afhankelijkheid van jou, moeilijk zelf keuzes maken, geen verantwoordelijkheid nemen,…

“Maar wat moet ik dan wel controleren?”

moet-ik-mijn-kind-controleren-big-brother-is-watching-als-kind

“Moet ik mijn kind online controleren?” – Big brother is watching!

“Controle” is hier een groot woord. Je moet geen “Big Brother” worden voor je kinderen. Waar je wel controle over hebt, is de informatie die je kinderen weten voordat ze beginnen aan hun digitaal avontuur. Je kiest zelf wat voor informatie je ze geeft, het kan zelfs goed zijn, dat zij meer weten over het internet dan jijzelf! Het internet is een heel mooie plek waar je veel kan leren en je toegang hebt tot heel veel kennis. Toch moet je hen wijzen op de gevaren die zich op het internet voortdoen voor het helpen onwikkellen van hun eigen online identiteit. We geven je al drie “regels” die wij als je IT-vertrouwenspersoon aanraden:

  1. Indien ze een social media account wensen, moeten ze de ouders hiervan op de hoogte brengen dat ze dit aangemaakt hebben / wensen.
    • Dit is een zeer goede regel omdat dit ervoor zorgt dat de ouders bij blijven met de nieuwste hypes. Je kan hierdoor gebruik maken van hun enthousiasme om je het sociale platform uit te leggen. Dit is goed voor de familie band 🙂
    • Je krijgt weet van waar ze zich mee bezighouden, en als ouder kan je de gevaren voor hen opzoeken / hen eerst laten denken over wat de gevaren zoal zijn bij het sociale platform. (later in dit artikel meer specifieke voorbeelden)
    • Je geeft hen hierdoor de vrijheid van een account aan te maken maar bent wel op de hoogte. Informeren is hier belangrijker dan controleren. Je hebt namelijk controle over de informatie die je kind heeft.
    • LET OP: Je wilt je kind de vrijheid geven om zichzelf online te onplooien. Spreek op voorhand met elkaar af, indien jullie beide zich op het platform bevinden, of je ook “vrienden” met elkaar wilt zijn op het platform. Je kind heeft ook recht op hun eigen privacy en dat moet je respecteren. Goeide afspraken waar je kind en jij jezelf in kunt vinden zijn belangrijk.
  2. Vanaf een bepaalde leeftijd, “het digitale gesprek” voeren met hen over hun digitaal leven.
    • Het is belangrijk van hen op een bepaalde leeftijd (die je zelf kan kiezen) hen te wijzen op de gevaren die zich bevinden op het internet. Dit kan gaan van websites voor volwassenen (waar “het andere gesprek voor dient”) tot het chatten met mensen online. (later in dit artikel meer over de gevaren op het internet)
  3. Geef ze nog niet te vroeg toegang tot sociale media ,…. Het is belangrijk om in het begin controle te hebben over hoe lang ze op sociale media mogen zijn.
    • Hoe raar dit ook klinkt voor een artikel in 2020, is het gevaar van op jongere leeftijd toegang te hebben tot social media gevaarlijker dan dat wij denken. Kinderen zijn nog volledige in hun groeifase en krijgen ook te maken met veel chemische stoffen in hun lichaam. Een belangrijke stof  is Dopamine. Dopamine zorgt ervoor dat je je gelukkige voelt indien zich een bepaalt iets zich voortdoet. Dopamine is een stof die heel verslafend is en op jongere leeftijd een grote impact kan hebben. Indien je hier meer over wilt weten, raden we je aan van dit artikel de lezen van “De Morgen”.

“Wat zijn de gevaren voor kinderen op het internet?”

Enge man met anoniem masker

“Moet ik mijn kind online controleren” – Enge man met anoniem masker

Indien je het programma kijkt op “Vier” met de naam “Help, Mijn Borsten Staan Online!” ga je hier al wat mee gekregen hebben. Het internet is heel goed maar heeft ook zijn donker kantje. Dit programma, waar wij als PC Dokter Hasselt achter staan (03/02/2020), brengt dit in kaart en probeert in onze ogen mensen van de gevaren op de hoogte te stellen. Het programma verteld verschillende verhalen van jongeren die iets meemaakte in hun leven. Zij zijn niet de enige die hier door gaan maar familie, ouders, broers en zussen zijn hier ook een slachtoffer van. Met dit artikel willen wij jullie dus adviseren hoe je best deze situaties kan voorkomen.

Indien je het programma niet gezien hebt, is hieronder een opsomming van gevaren die zich verschuilen op het internet.

PS: indien u een gevoelige lezer bent, let dan op met deze lijst. De lijst hieronder is confronterend.

LET OP: indien u denkt: “Bij mijn kind gebeurd dit niet” kan u toch best deze lijst even doornemen. De gevolgen ervan zijn groot en op de hoogte zijn van deze lijst is belangrijk. U kan dan zelf kiezen of u hierover communiceert met uw kinderen.

  1. Niet alle accounts online zijn “echte” accounts. Accounts die nep zijn, kunnen gebruikt worden om zo jonge kindjes te lokken om naaktfoto’s door te sturen
  2. Foto’s die je op het internet zet zijn voor eeuwig. Ook foto’s die je doorstuurt naar je huidige lief via MMS, WhatsApp, Facebook Messenger, Snapchat, Instagram, Telegram,…
  3. Indien je “cloud” geactiveerd hebt op je GSM, maak dan zeker geen naaktfoto’s via je GSM. Meestal worden foto’s die gemaakt worden op een GSM ook geüpload naar de cloud. Dit betekend dat je “foto online staat” ookal heb je deze niet expliciet doorgestuurd. Deze staat wel in “jouw account” maar indien dit account ooit gehacked wordt, hebben ze direct chantage materiaal. Klik hier voor een voorbeeld te zien.
  4. Pas op voor anonieme chat pagina’s! Het doel is simpel: Je kiest een eigen gekozen naam op deze site. Het moment dat je op de knop “chat” klikt wordt je verbonden met een andere willekeurige persoon die zich ook bevindt op deze chat pagina. Zelden kom je in contact met iemand die dezelfde intentie heeft als jou: “Gewoon wat online chatten en connecteren”. Vaak kom je mannen tegen die zich naakt bevinden voor hun webcam en hen eigen bevredigen. Dit is choquerend voor een niet-volwassenen of iemand die van dit risico niet van op de hoogte is. Pagina’s waar je mensen dus best voor waarschuwt zijn:
    • Chatroulette.com
    • Omegle.com
    • chatmetvreemden.be
  5. Als je een social media account hebt, kijk dan zeker de privacy instellingen na! Facebook heeft dit probleem heel vaak, je post iets online maar dit zou enkel en alleen zichtbaar moeten zijn voor je vrienden. Wat blijkt te zijn? Je bericht staat publiek voor iedereen om te zien. Dit gebeurd bijvoorbeeld met al je profiel foto’s die je ooit had. Standaard, wanneer je een profielfoto upload of veranderd op Facebook, is deze foto VERPLICHT publiek omdat mensen jouw profiel moeten vinden. Verander je ooit je foto? Dan blijft de oude foto nog altijd publiek staan, en moet je deze foto privacy handmatig aanpassen naar “enkel vrienden”. Je kan altijd nakijken of iets publiek staat of enkel voor vrienden is door het icoontje bij je bericht na te kijken. Klik hier voor meer informatie rond de privacy regels van Facebook.
  6. Snapchat foto’s zijn op te slaan, ookal maak je geen screenshot! Bepaalde software is installeerbaar op je smartphone die ervoor zorgt automatisch een kopie te maken van de foto die je juist ontving op Snapchat, zonder er een screenshot van te maken. Dit verwijst terug naar regel twee in deze lijst. Stuur dus enkel foto’s door die niet erg zijn van zich “op het internet” te bevinden.
  7. Indien je account gehacked wordt, kan dit schade toerichten tot je sociale status. Zorg voor een sterk wachtwoord op je accounts, en gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord!  Zo maakten wij als PC Dokter Hasselt al de volgende dingen mee nadat een online account gehacked was:
    • Een nep doodsbericht werd geplaats op het account zodat iedereen dacht dat de persoon in kwestie dood was.
    • Virussen werden verspreid naar andere accounts om zo nog meer slachtoffers te maken.
    • Er werd een bericht gestuurd voor geld over te storten naar een rekening naar personen die “vrienden” waren met het account.
    • Een wachtwoord van een account was doorgegeven aan een lief(je), het koppel ging uit elkaar. Het meisje / vrouw voelt zich niet veilig en vermoed dat de ex nog altijd toegang heeft tot het profiel.
  8. Iemand die je wachtwoord kent, heeft ook toegang om alles te doen wat vermeld is in nummer zeven van deze lijst. Deel je wachtwoord dus NOOIT met iemand anders, ookal is dit je lief, beste vriend(in), echtgenoot, …. Spreek dit goed af op voorhand met je kind / ouders.
  9. Laat je niet manipuleren tot dingen die je niet wilt doen. Het hoeft niet altijd rond foto’s te gaan of iets dat seksueel getint is. Zo onstond er een “online spel” genaamd de “Blue Whale challenge”. Het spel manipuleerde je om verschillende acties te doen die steeds erger en erger werden. In het begin leek het onschuldig, maar het uiteindelijk doel was zelfmoord plegen.
  10. Geloof niet alles wat op het internet staat! Zo onstond er ook in 2018 de “Momo challenge“. Mensen veranderde hun profiel foto naar het Momo sculptuur en stuurde manipulerende berichten naar iedereen. Zelfmoord was ook één van de velen gevolgen hiervan.

Het doel van deze lijst is zeker niet om je af te schrikken van het internet. Het doel is vooral om je even te laten stilstaan bij de gevaren die zich er ook op bevinden. Op de hoogte zijn van deze gevaren, en de gevaren goed communiceren naar je kinderen (niet zo direct als hier natuurlijk) is dus heel belangrijk. Voel je je toch niet op je gemak na het lezen van deze lijst? Heb je nood aan een gesprek?

  • Bel gratis en anoniem 106 of chat via tele-onthaal.be
  • Ga naar zelfmoord1813.be of bel 1813
  • Bel naar Child Focus op 116 000

“Wat kan ik doen om mijn kinderen online beter te beschermen?”

Ketting die rond laptop, gsm en muis zit

“Moet ik mijn kind online controleren?” – Beschermen van je kind

Deze vraag krijgen wij van ouders vaak binnen. “Wat kan ik doen om mijn kinderen online beter te beschermen?”. Het beste wat je doet is openlijk hierover met ze communiceren. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

De uitzending van 03/02/2020 van “Help, Mijn Borsten Staan Online!” inspireerde ons van dit artikel te schrijven. Het verhaal dat ons het meeste raakte was het verhaal van Femke en haar mama Cindy. Door het “goede oog” van Cindy heeft ze iets erger kunnen voorkomen. We willen wel even een duidelijkheid scheppen over één specifieke scene uit de aflevering: (Zie de scène hier door te klikken op deze link en de scène te kijken tussen 43:30 -44:30. Denk er wel aan: U dient een account te hebben op Vier of één account aan te maken.)

“- Hebben jullie jezelf ooit iets verweten als ouders?” Vraagt Evi.

“~ Ja. Niet genoeg gecontroleerd denk ik dan achteraf.” Zegt Cindy.

Dit gevoel dat Cindy heeft, is heel normaal van te hebben. Niemand kan, noch mag, eender welke ouder hier voor kwalijk nemen. Toch willen wij er even op wijzen dat controleren hier niet de oplossing is. Het is enorm belangrijk van je kind online vrijheid te geven, maar je dient dit te doen door hen genoeg informatie op voorhand mee te geven en je kind erop te vertrouwen het internet goed te gebruiken. Bij onze klanten die komen met de vraag “moet ik mijn kind online controleren?” maken wij vaak de analogie met seksuele voorlichting. Stel je even voor dat je ouders je seksuele voorlichting probeerde te controleren in plaats van te informeren?

“Om hoe laat ga je ‘studeren’ met Ben schatje? Ik moet kijken of dat past in mijn agenda zodat ik kan meekijken of je het goed doet” ~ zegt geen enkele ouder met gezond verstand

Dit is hetzelfde met de online identiteit van onze kinderen. Sinds sociale media en technologie minder intiem zijn dan het voorbeeld hierboven, is er geen probleem om een “online connectie” te hebben met je zoon of dochter. Spreek vooral op voorhand goed af met elkaar wat je van elkaar verwacht, en verschiet er niet van dat je kind jou meer bijleert dan jij hen! 🙂

“Is dit dan echt alles wat ik er tegen kan doen?”

Vrouw die uitlegt geeft aan een kindje

“Moet ik mijn kind online controleren?” – Vrouw geeft uitleg aan haar zoontje

Neen, je kan technologisch je kind ook veilig stellen. Communiceren is in onze ogen nog altijd het belangrijkst. Pas je verhaal ook aan, aan de leeftijd van je zoon of dochter indien je “het digitaal gesprek” hebt met hen. Maar door de volgende dingen te doen, kan je via technologie ervoor zorgen dat je kind zich veiliger op het internet bevindt:

  1. Stel een “internet klok” in voor toestellen die je kinderen gebruiken. Dit is te regelen via de router specifiek voor hun toestellen.
  2. Indien je kind gamed, kan je een “ouder” account aanmaken waardoor je hen ook digitaal kan “controleren”. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat er maar 90 minuten per dag gegamed mag worden.
  3. Installeer Malwarebytes op je toestellen. (Laptop, GSM, Tablet,…) Deze houdt slechte websites (phishing, hacking,…) tegen nog voordat ze erop komen.
  4. Zet een lijst van websites in je router, die niet bezocht mogen worden. LET OP: Indien je dit doet, communiceer dit ook met je kinderen en de reden waarom. Ze krijgen een melding dat de site geblokeerd is, en als ze slim zijn, gaan ze op een 4G netwerk of kijken bij een vriend(innetje) hun thuis waar dit wel kan.
  5. Gebruik een “kinder profiel” op de computer, laptop, GSM, tablet zodat er ook niets geïnstalleerd kan worden zonder je toestemming. Klikken ze ergens per ongeluk, kan het ook geen kwaad. (Zo is je crediet kaart ook niet gelinked en kunnen ze niet per ongeluk dingen online aankopen.)

Wens je toch wat meer advies? Wil je dat wij je dit ook even persoonlijk uitleggen? Wil je nog andere gevaren leren? Je kan altijd een afspraak online boeken, bellen naar +32 11 29 72 40 of even mailen naar julio@pcdokterhasselt.be

Maak een afspraak

Via onze handige agenda plan je snel en eenvoudig jouw afspraak in.
Zo ben je verzekerd van onze volledige aandacht op een moment naar jouw keuze.

0
    0
    Jouw winkelwagen
    Je winkelwagen is nog leegTerug naar de webshop